Fem sabó


la Nùria ens explica  els preparatius  abans del día D

“Pel que fa al material, és molt senzill: oli d’oliva d’haver fregit, oli d’ametlla i de coco, aigua, sosa càustica i oli essencial. Es pot fer 100% amb oli d’oliva però jo trobo que resulten sabons massa durs. El tema de l’oli essencial és per donar-li propietats i olor al sabó. El preu dels olis essencials és variable. Un dels més barats és el d’espígol (uns 6€ i se’n necessiten 2 ampolletes per fer uns 20 sabons) i a partir d’aquí el que us interessi. El tema sosa i aigua no té massa secret. A més, si voleu també s’hi poden posar textures i colorants naturals per fer-los més exfoliants i vistosos. Per altra banda cal també, una olla d’acer inoxidable, un minipimer, un termòmetre digital, motlles per posar els sabó… i un foc o micrones per escalfar els olis. Els motlles poden ser de silicona mateix o de fusta. Jo ( la Nùria) en tinc un de fusta que després va molt bé per tallar pastilles, però els de silicona també van bé. Si teniu algun motllo de silicona amb formes que us agradin i del qual en voleu treure sabons, el porteu.

El procés és molt senzill. L’únic és que s’ha d’esperar a que la sosa baixi de temperatura i això triga ben bé 1 hora i no hi ha massa res a fer durant l’espera. Així que podem fer una cerveseta mentrestant. Un cop arribada a la temperatura adecuada, podeu comptar una horeta i mitja més i ja està. ”

El día D

Nùria   arriba amb tot el material necessari i  nosaltres amb motlles de colors i formes diferents, seguim les instruccions, primer pesar tots els ingredients i filtrar l’oli si és reciclada. Segona etapa: per una banda  posem la sosa poc a poc quand l’aigua està calenta PRECAUCIÓ! mai s’ha de fer  el contrari per evitar l'”efecte volcá”  , per l’altra escalfem els olis també  i desprès s’ha d’esperar que les 2 solucions estiguin a la mateixa temperatura ( ni ens va donar temps de beure-nos una cervesa!) , que es refredi fins a 50º i menys (35º) si pot ser! Llavors es barreja tot amb un minipimer fins que la barreja sigui com una crema espessa, hem trigat menys o mès  15 mn. Aleshores arribem a la recta final; segons l’inspiració del moment, es pot afegir olis essencials, colorants, flors seques: hem provat de tot i cadascuna ha personalitzat  els seus sabons.

 

Exemplesavons

Ara hem d’esperar al menys 24 hores abans de treure-los dels motlles i tapar-los amb paper de cuina 15 dies-3 setmanes mès  que estiguin totalment secs! Els tindrem a punt pel día de Reis!!! Perfecte!

Diversos resultats de l’operació sabó

P1080971

sabons sabo Esther

Un pensament sobre “Fem sabó

  1. Uaaalaaa!!! Ke xulis!!!!!

    Felicitacions Núria!!!
    Estic desitjant tornar a l’E.O. Per agafar els que vaig deixar!!!

    El taller va ser molt profitós i l’experiència molt didàctica. Moltes gràcies una vegada més.

    Fins aviat!

Deixa un comentari